Iuni 15, 2018 / Gyeongsang National University, South Korea / Journal of Clinical Medicine

Tusiga/ Wu Tingyao

Ganoderma1

Gyeongsang National University School of Medicine i Korea i Saute na lomia se pepa i le Journal of Clinical Medicine ia Iuni 2018 e taʻu mai ai.Ganoderma lucidume mafai ona fa'aitiitia le fa'aputuina o ga'o o le ate e mafua mai i mea'ai ga'o tele, ae na maua fo'i i su'esu'ega a manu e fa'apea, o isumu e ga'o i mea'ai ga'o, o le a fa'aitiitia ai fo'i fa'afitauli ogaoga o le kulukose ma le ga'o toto ona o le fa'alavelave aGanoderma lucidum.

O isumu faʻataʻitaʻiga na vaevaeina i ni vaega se fa: taumafa masani (ND), meaʻai masani (ND) +Ganoderma lucidum(GL), taumafa ga'o maualuga (HFD), mea'ai ga'o maualuga (HFD) +Ganoderma lucidum(GL).I le fafagaina o le vaega masani o meaʻai, o le gaʻo na maua mo le 6% o le aofaʻi o kalori;i le fafagaina o le gaʻo maualuga, o le gaʻo e 45% o le aofaʻi o kalori, lea e 7.5 taimi o le muamua.O leGanoderma lucidumfafaga i isumu o le mea moni o se ethanol extract o le fruiting body oGanoderma lucidum.Na fafagaina e le au suʻesuʻe isumu i le fua o le 50 mg / kgGanoderma lucidumethanol extract i le aso mo aso e lima i le vaiaso.

Ina ua maeʻa le sefuluono vaiaso (fa masina) o suʻega, na maua ai o se taumafa gaʻo umi e mafai ona faaluaina le mamafa o isumu.E tusa lava pe latou te aaiGanoderma lucidum, e faigata ona poloka le faʻaalia o le mamafa (Ata 1).

Ae ui i lea, i lalo o le faʻavae o se meaʻai gaʻo maualuga, e ui lava o isumu e 'aiGanoderma lucidumma isumu e le aaiGanoderma lucidume foliga mai e tutusa le maualuga o le lapo'a, o le a matua ese lava le tulaga o le soifua maloloina ona o le 'ai pe le 'aiGanoderma lucidum.

Ganoderma2

Ata 1 O le aafiaga oGanoderma lucidumi le mamafa o le tino o isumu fafaga HFD

Ganoderma lucidumfaʻaitiitia le faʻaputuina o gaʻo visceral i isumu HFD-Fed.

Ata 2 o se ata fa'afuainumera o foliga ma le mamafa o le ate, ga'o perirenal ma ga'o epididymal o vaega ta'itasi o isumu i le fa'ai'uga o le su'ega.

O le ate o le fale gaosi meaʻai i totonu o le tino.O mea'ai uma e mitiia mai le inumaga o le a pala, fa'apipi'i ma fa'agaioiina e le ate i se mea e mafai ona fa'aaogaina e sela, ona tufa atu lea i so'o se mea e ala i le toto.O le taimi lava e ova ai le sapalai, o le a faaliliu e le ate le tele o kalori i le ga'o (triglycerides) ma teuina mo faalavelave.

O le tele o le ga'o e teuina, o le tele ma le mamafa o le ate.O le mea moni, o le gaʻo tele o le a faʻaputuina i isi totoga i totonu, ma le gaʻo perirenal ma le gaʻo epididymal o sui ia o le faʻaputuina o gaʻo visceral na matauina i suʻesuʻega manu.

E mafai ona iloa mai le Ata 2 lenaGanoderma lucidume mafai ona matua fa'aitiitia le fa'aputuina o ga'o i le ate ma isi totoga i totonu e mafua mai i le taumafa tele-ga'o.

Ganoderma3 Ganoderma4

Ata 2 O le aafiaga oGanoderma lucidumi luga ole ga'o visceral ile isumu HFD-Fed

Ganoderma lucidumfa'aitiitia le ate ga'o i isumu HFD-Fed.

Na suʻesuʻe atili e le au suʻesuʻe le gaʻo o loʻo i totonu o le ate o isumu: o vaega o le ate o isumu i vaega taʻitasi na pisia i se vali faʻapitoa, ma o le suauʻu suauʻu i totonu o le ate o le a tuʻufaʻatasia ma le vali ma liua mumu.E pei ona faʻaalia i le Ata 3, o le gaʻo o loʻo i totonu o le ate na matua ese lava i le taumafa maualuga gaʻo tutusa pe leai pe leai foiGanoderma lucidum.

O le ga'o i totonu o le ate o isumu i vaega ta'itasi na fa'atatauina i le Ata 4, ma e mafai ona va'aia o le ga'o ga'o i le vaega o mea'ai ga'o na o'o i le vasega 3 (o le ga'o ga'o e sili atu i le 66% o le mamafa o le ate atoa. , e faʻaalia ai le gaʻo gaʻo ogaoga).I le taimi lava e tasi, o mea gaʻo i totonu o le ate o isumu fafaga HFD na 'aiGanoderma lucidumsa faaitiitia i le afa.

Ganoderma4

Ata 3 Fa'ailoga ga'o i'uga o vaega o le ate o isumu

Ganoderma5

Ata 4 O le aafiaga oGanoderma lucidumi luga ole fa'aputuga ga'o ole ate ile isumu fafaga HFD

[Faʻamatalaga] O le mamafa o le ate gaʻo na faʻavasegaina i vasega 0, 1, 2, ma le 3 e tusa ai ma le fua o le gaʻo mamafa i le mamafa o le ate: itiiti ifo i le 5%, 5-33%, sili atu i le 33% -66% ma sili atu i le 66%, fa'asologa.O le taua o le falema'i o lo'o fa'atusalia ai le ate ga'o masani, vaivai, feololo ma ogaoga.

Ganoderma lucidumpuipuia le hepatitis i isumu fafaga HFD.

O le fa'aputuina tele o ga'o o le a fa'atuputeleina ai fa'ama'i sa'oloto i totonu o le ate, ma fa'atupuina ai sela o le ate i le mumū ona o le fa'aleagaina o le oxidative, ma a'afia ai galuega o le ate.Ae peitai, e le o ga'o ga'o uma o le a agai i luma i le tulaga o le hepatitis.Afai lava e le o matua faaleagaina le ate, e mafai ona tausia i se "faaputuputu ga'o faigofie" e le afaina.

E mafai ona vaʻaia mai le Ata 5 o se meaʻai gaʻo maualuga e mafai ona faʻaluaina le serum ALT (GPT), o le faʻailoga sili ona taua o le hepatitis, mai le tulaga masani e tusa ma le 40 U / L;peitai, afaiGanoderma lucidume ave i le taimi e tasi, o le avanoa o le hepatitis ua matua faaitiitia.E manino lava,Ganoderma lucidumei ai sona aafiaga puipui i sela ate infiltrated i ga'o.

Ganoderma6

Ata 5 Le aafiaga oGanoderma lucidumi luga o fa'ailoga o le hepatitis i isumu fafaga HFD

Ganoderma lucidumfa'amama fa'afitauli o le toto lipid i isumu fafaga HFD.

A fa'apipi'iina e le ate le tele o ga'o, o le ga'o o le toto e faigofie fo'i ona fa'aletonu.O lenei suʻesuʻega manu i Korea i Saute na maua ai e fa masina le maualuga o le gaʻo e mafai ona siitia ai le cholesterol, aeGanoderma lucidume mafai ona fa'aitiitia le ogaoga o le fa'afitauli (Ata 6).

Ganoderma7

Ata 6 O le aafiaga oGanoderma lucidumi luga ole toto atoa ole cholesterol ile isumu fafaga HFD

Ganoderma lucidumtaofia le maualuga o le kulukose toto i isumu fafaga HFD.

Na maua fo'i i fa'ata'ita'iga o taumafa e tele ga'o e mafai ona fa'atupuina ai le kulukose o le toto.Ae peitai, afaiGanoderma lucidume ave ile taimi e tasi, ole maualuga ole kulukose ole toto e mafai ona fa'atonutonuina ile si'itaga la'ititi (Ata 7).

Ganoderma8

Ata 7 O le aafiaga oGanoderma lucidumi luga ole kulukose toto ile isumu fafaga HFD

Ganoderma lucidumfaʻaleleia le malosi o le tino o isumu fafaga HFD e faʻatonutonu ai le suka toto.

Na faia foi e le au suʻesuʻe se suʻega o le faapalepale o le kulukose i isumu i le sefulufa vaiaso o le suʻega, o lona uiga, i le tulaga anapogi pe a maeʻa le 16 itula o le anapogi, na tui ai isumu i le maualuga o le kulukose, ma suia le kulukose toto i totonu o le lua. itula sa matauina.O le laititi o le fesuisuiai o le kulukose o le toto, o le lelei foi lea o le malosi o le tino o le isumu e faatonutonu ai le kulukose toto.

Na maua o le fesuiaiga o le kulukose toto o le vaega HFD + GL e maualalo ifo nai lo le vaega o le HFD (Ata 8).O lona uiga o lenaGanoderma lucidume iai le a'afiaga o le fa'aleleia atili o le fa'atonutonuina o le kulukose o le toto e mafua mai i mea'ai ga'o tele.

Ganoderma9

Ata 8 O le aafiaga oGanoderma lucidumile fa'apalepale ole kulukose ile isumu fafaga HFD

Ganoderma lucidumfaʻaleleia le faʻamalosia o le inisalini i isumu fafaga HFD.

Na faia foi e le au suʻesuʻe se suʻega faʻapalepale insulin i isumu: I le sefulufa vaiaso o le suʻega, na tui ai isumu anapogi i le inisalini, ma o suiga i le maualuga o le kulukose o le toto na faʻaaogaina e iloa ai le maʻaleʻale o sela o isumu i le inisalini.

O le inisalini o se hormone, lea e fai le matafaioi o se ki, e mafai ai e le kulukose i totonu oa tatou meaai ona ulu atu i sela o le tino mai le toto e maua ai le malosi.I tulaga masani, pe a uma le tui o le inisalini, o le a pa'ū le maualuga o le kulukose o le toto i sina vaega.Ona o le tele o le kulukose o le toto o le a ulu atu i sela faatasi ai ma le fesoasoani a le inisalini, o le a masani lava ona faaitiitia le maualuga o le suka o le toto.

Peita'i, o fa'ai'uga o le fa'ata'ita'iga na iloa ai o le taumafa tele i le ga'o umi o le a fa'aletonu ai sela i le inisalini ona tumau ai lea o le maualuga o le kulukose o le toto pe a uma ona tu'iina le inisalini, ae i le taimi lava e tasi, o le fesuiaiga o le kulukose toto i isumu fafaga HFD. na aaiGanoderma lucidume tutusa ma le mea i ND-fafaga isumu (Ata 9).E manino lavaGanoderma lucidume iai le a'afiaga o le fa'aleleia atili o le fa'ainisinia.

Ganoderma10

Ata 9 O le aafiaga oGanoderma lucidumi luga o le inisalini tetee i isumu fafagaina HFD

Ole faiga oleGanoderma lucidumi le faʻaitiitia o le gaʻo ate

O le lapo'a e mafai ona fa'aosoina ai le inisalini, ma e le gata e mafua ai le hyperglycemia ae o le mea sili lea ona taua e mafua ai le ga'o ga'o le ava malosi.O le mea lea, pe a faʻaitiitia le faʻamalosia o le inisalini eGanoderma lucidum, o le ate e masani lava ona itiiti le faʻatupuina o gaʻo.

E le gata i lea, na faʻamaonia foi e le au suʻesuʻe o le ethanol extract oGanoderma lucidumfua tino o loʻo faʻaaogaina i faʻataʻitaʻiga manu e le gata e mafai ona faʻatonutonu saʻo le gaioiga a nisi o enzymes o loʻo aʻafia i le lipid metabolism i totonu o le ate ae faʻalavelave faʻafuaseʻi foi le faʻaogaina o gaʻo e sela o le ate, ma o le aʻafiaga e faʻatusatusa i le fua o le.Ganoderma lucidum.Ae sili atu ona taua, pe a uma nei tui aoga oGanoderma lucidumna fa'atupuina ma sela o le ate o le tagata mo le 24 itula, o lo'o ola pea ma lelei ia sela.

Ganoderma lucidume iai a'afiaga o le fa'aitiitia o le kulukose o le toto, fa'aitiitia le ga'o ma le puipuia o le ate.

O fa'ai'uga o su'esu'ega ua ta'ua i luga e le gata ina ta'u mai ia i tatou o le 'ava malosi oGanoderma lucidumfua tino e mafai ona faʻaitiitia faʻamaoniga o le hyperglycemia, hyperlipidemia, ma le gaʻo gaʻo e mafua mai i le tele o meaʻai gaʻo ae faamanatu mai foi ia i tatou e mafai ona maua le gaʻo ate e aunoa ma le inu ava malosi.

I vailaʻau, o le gaʻo gaʻo e mafua mai i mea e le o le ava malosi e taʻua faʻatasi o le "non-alcoholic fatty liver."E ui lava e iai isi mea e mafai ona tupu (e pei o vailaʻau), o le 'ai ma le olaga masani o loʻo avea pea ma mafuaʻaga masani.Mafaufau pe faapefea ona faia le foie gras, lea e fiafia tele i ai tagata ʻai?E faapena foi i tagata!

E tusa ai ma fuainumera, toeitiiti atoa le tasi vaetolu o tagata matutua e faigofie (o lona uiga, e leai ni faʻailoga o le hepatitis) gaʻo gaʻo e le ava malosi, ma e tusa ma le tasi-kuata o latou o le a faʻalauteleina i le gaʻo hepatitis i totonu o le sefululima tausaga.O lo'o iai fo'i lipoti e fa'apea o le ate ga'o e le o le ava malosi ua avea ma mafua'aga autu o le fa'asologa o le ALT i Taiwan (33.6%), e sili mamao atu le hepatitis B virus (28.5%) ma le hepatitis C virus (13.2%).(Silasila i le faasinomaga 2 mo fa'amatalaga)

O le mea e ofo ai, a'o fa'aauau pea ona tau le fa'ama'i fa'ama'i o le lalolagi i tui ma vaila'au, o le fa'atupuina o fa'ama'i ga'o e mafua mai i le 'ai tele po'o le inu tele ua fa'atupula'ia.

O le ma'i ga'o o le ate (steatosis) e tupu pe a o'o pe sili atu i le 5% o le mamafa o le ate le ga'o o le ate.Ole su'esu'ega muamua ole fa'ama'i ga'o ole ate e tatau ona fa'alagolago ile ultrasound abdominal po'o le computed tomography (CT).Afai e te leʻi atiaʻe le masani o le faia o siaki soifua maloloina, e mafai foʻi ona e faʻamasinoina pe o iai sau maʻi gaʻo ate pe o iai sau faʻamaʻi metabolic e pei o le tino puta, hyperglycemia (ituaiga 2 maʻisuka) ma hyperlipidemia ona o nei faʻaʻailoga poʻo faʻamaʻi e masani ona tupu faʻatasi ma. fa'ama'i ga'o ole ate (NAFLD).

Pau lava le mea e leai ni vailaʻau faʻapitoa mo faʻamaʻi gaʻo ate.O le mea lea, pe a maeʻa suʻesuʻega o le ate gaʻo, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina oe i se taumafataga mama, faʻamalositino ma le paʻu o le mamafa nai lo togafitiga faʻamalosi.Peitaʻi, e lē faigofie ona suia le ʻai ma le ola.O le toʻatele o tagata o loʻo pipii a le o le "le mafai ona pulea meaʻai ma faʻateleina le gaioiga faʻaletino" poʻo le tauiviga o le "le mafai ona faʻaumatia le gaʻo gaʻo e oʻo lava i le puleaina o meaʻai ma faʻateleina gaioiga faaletino".

O le a le mea e tatau ona tatou faia i le lalolagi?Ina ua uma ona faitau iʻuga o suʻesuʻega a le Iunivesite Aoao a Gyeongsang i Korea i Saute, matou te iloa o loʻo i ai se isi auupega faʻataulāitu, o lona uiga, 'ai le ethanol extract oGanoderma lucidumtino fua.

Ganoderma lucidum, o loʻo i ai galuega o le puipuia o le ate, faʻaitiitia le suka toto, ma le faʻaitiitia o le gaʻo, e matua taugofie;e ui lava e le mafai lava ona fa'aitiitia lou mamafa, ae e mafai ona fa'aola maloloina e tusa lava pe e te puta.

[Fa'apogai]

Jung S, et al. Ganoderma lucidumfa'alelei le steatosis e le o le ava malosi e ala i le fa'atonutonuina o enzymes e fa'aogaina ai le malosi i le ate.J Clin Med.2018 Iuni 15;7(6).pii: E152.doi: 10.3390/jcm7060152.

[Fa'amatalaga Fa'aopoopo]

Faʻafuaseʻi, i le amataga o le 2017, o se lipoti "Antidiabetic activity ofGanoderma lucidumpolysaccharides F31 fa'alalo-fa'atulafonoina kulukose fa'atonutonu enzymes i isumu ma'i suka" na fa'asalalau fa'atasi e le Guangdong Institute of Microbiology and Guangdong Provincial Center for Disease Control and Prevention.Fa'avae i se fa'ata'ita'iga manu o le ma'isuka ituaiga 2, o lo'o su'esu'eina le faiga fa'atonutonu oGanoderma lucidumpolysaccharides malosi le tino i luga o le kulukose toto ma le puipuia ma le togafitia o le hepatitis e mafua mai i le ma'isuka.O lona faiga o gaioiga e fesoʻotaʻi foʻi ma le faʻatonutonuina o enzymes o loʻo aʻafia i le malosi o le metabolism i le ate ma le faʻaleleia atili o le inisalini tetee.O lea ma lenei lipoti a Korea i Saute e taunuu i le pito e tasi i auala eseese.O uo fiafia e mafai foi ona faasino i lenei lipoti.

Fa'amatalaga e uiga i le ate ga'o e le o le ava malosi

1. Teng-cing Huang et al.A'o ga'o e le ava malosi.Fomaʻi Aiga ma Tausiga Fomaʻi Tulaga Muamua, 2015;30 (11): 314-319.

2. Ching-feng Su ma isi.Su'esu'ega ma togafitiga ole ma'i ga'o ole ate.2015;30 (11) : 255-260.

3. Ying-tao Wu et al.Folasaga ile togafitiga ole ma'i ole ate ga'o ole ava.Tusitala Talavai, 2018;34 (2) : 27-32.

4. Huei-wun Liang: E ​​mafai ona toe fa'afo'i le ma'i ga'o ma fa'atofa ile ate ga'o!Upega tafaʻilagi a le Liver Disease Prevention & Treatment Research Foundation.

FAAIUGA

E uiga i le tusitala/ Ms. Wu Tingyao
Na lipotia e Wu Tingyao i luga o faʻamatalaga muamua Ganoderma talu mai le 1999. O ia o le tusitala oFa'amalologa ma Ganoderma(faasalalauina i le People's Medical Publishing House ia Aperila 2017).
 
★ O lenei tusiga ua lomia i lalo o le faatagaga faapitoa a le tusitala.★ O galuega o loʻo taʻua i luga e le mafai ona toe faia, faʻapipiʻi pe faʻaaoga i isi auala e aunoa ma le faʻatagaina a le tusitala.★ Mo soliga o le faʻamatalaga o loʻo i luga, o le tusitala o le a tulituliloaina tiute faaletulafono talafeagai.★ O le uluai tusitusiga o lenei tusiga na tusia i le gagana Saina e Wu Tingyao ma faaliliuina i le Igilisi e Alfred Liu.Afai ei ai se eseesega i le va o le faaliliuga (Igilisi) ma le uluai (Saina), o le a manumalo le uluai Saina.Afai ei ai ni fesili a le au faitau, faʻamolemole faʻafesoʻotaʻi le tusitala muamua, Ms. Wu Tingyao.


Taimi meli: Tes-16-2021

Auina mai lau savali ia i matou:

Tusi lau savali iinei ma lafo mai ia i matou
<