◎ Ky artikull u botua për herë të parë në kinezisht tradicionale në numrin 96 të "Ganoderma” (Dhjetor 2022), dhe u botua për herë të parë në gjuhën kineze të thjeshtuar në “ganodermanews.com” (janar 2023), dhe tani riprodhohet këtu me autorizimin e autorit.

Në artikullin “Baza eReishipër të parandaluar gripin ─ qi i mjaftueshëm i shëndetshëm brenda trupit do të parandalojë pushtimin e faktorëve patogjenë” në numrin e 46-të të “GanodermaNë vitin 2009, unë përmenda se teoria e mjekësisë tradicionale kineze beson se shëndeti dhe sëmundja i përkasin gjendjeve të ndryshme të "konfliktit midis qi të shëndetshëm dhe patogjen".Midis tyre, "qi i shëndetshëm" i referohet aftësisë së trupit të njeriut për t'i rezistuar sëmundjeve dhe "qi patogjene" në përgjithësi u referohet viruseve dhe baktereve që pushtojnë trupin e njeriut ose tumoreve që gjenerohen në trup.

Kjo do të thotë, një person është në gjendje të shëndetshme, sepse qi i mjaftueshëm i shëndetshëm brenda trupit parandalon pushtimin e faktorëve patogjenë, domethënë trupi i njeriut ka një aftësi të fortë për t'i rezistuar sëmundjeve, që nuk do të thotë se nuk ka qi patogjene. në trup, por do të thotë se qi patogjene në trup nuk mund të mposht qi-në e shëndetshme;një person është në një gjendje sëmundjeje sepse faktorët patogjenë pushtojnë trupin me mungesë qi të shëndetshëm, domethënë, mungesa e qi-së së shëndetshme dobëson rezistencën e trupit ndaj sëmundjeve dhe grumbullimi i faktorëve patogjenë në trup çon në sëmundje.Metoda ideale e trajtimit është eliminimi i plotë i faktorëve patogjenë.Megjithatë, deri më tani, as mjekësia perëndimore dhe as mjekësia tradicionale kineze nuk mund të eliminojnë plotësisht disa faktorë patogjenë.

A nuk është ky rasti me infeksionin e sotëm me koronavirus?Për shkak të mungesës së barnave specifike antivirale, as mjekësia perëndimore dhe as mjekësia tradicionale kineze nuk mund të vrasin plotësisht viruset.Arsyeja pse njerëzit e infektuar mund të shërohen është të mbështeten në forcimin e imunitetit të trupit (qi i shëndetshëm) në bazë të trajtimit simptomatik (lehtësimi i simptomave të pakëndshme) për të pastruar përfundimisht virusin (qi patogjen).

Një sistem i fortë imunitar e bën të vështirë që viruset të shkaktojnë sëmundje. 

Koronavirusi i ri (SARS-CoV-2) ka infektuar dhe shkatërruar botën për 3 vjet.Deri në fund të vitit 2022, më shumë se 600 milionë njerëz janë infektuar dhe më shumë se 6 milionë njerëz kanë vdekur.Aktualisht, variantet Omicron të koronavirusit të ri janë ende duke u përhapur në mënyrë të egër nëpër botë.Edhe pse patogjeniteti i tyre dhe shkalla e vdekshmërisë janë të reduktuara, ajo është shumë ngjitëse dhe shkalla e infektimit të saj është jashtëzakonisht e lartë.

Ilaçet ekzistuese antivirale nuk mund të vrasin viruse specifike, por mund të pengojnë vetëm përhapjen e viruseve.Përveç masave rutinë parandaluese si mbajtja e maskave, kujdesi ndaj higjienës së duarve, ruajtja e distancës sociale dhe shmangia e tubimeve, gjëja më e rëndësishme nuk është gjë tjetër veçse “forcimi i qi-së së shëndetshme”.

Imuniteti i referohet aftësisë së sistemit imunitar të trupit për t'i rezistuar dhe eliminuar pushtimin e patogjenëve si bakteret dhe viruset, për të hequr plakjen, qelizat e vdekura ose të mutuara në trup dhe substancat që shkaktojnë reaksione alergjike, për të ruajtur stabilitetin e mjedisit të brendshëm të trupit dhe mbani trupin të shëndetshëm.

Shumë faktorë si stresi mendor, ankthi, puna e tepërt, kequshqyerja, çrregullimet e gjumit, mungesa e stërvitjes, plakja, sëmundjet dhe barnat mund të ndikojnë në imunitetin e trupit dhe mund të shkaktojnë hipofunksionim imunitar ose mosfunksionim imunitar.

Gjatë epidemisë, disa persona që kishin kontakte të ngushta me persona të infektuar me koronavirusin e ri nuk u sëmurën dhe u bënë raste asimptomatike;disa njerëz u sëmurën por kishin simptoma të lehta.

Arsyeja pse këta njerëz janë asimptomatikë ose kanë simptoma të lehta është se imuniteti i fortë i trupit (qi i shëndetshëm) e shtyp virusin (qi patogjen).Kur ka mjaftueshëm qi të shëndetshëm në trup, faktorët patogjenë nuk kanë asnjë mënyrë për të pushtuar trupin.

sredf (1)

Diagrami skematik i Reishi që forcon qi të shëndetshëm dhe eliminon patogjenët

Reishirrit imunitetin dhe pengon infeksionet virale.

Reishika një efekt përforcues imun.Para së gjithash, Reishi mund të përmirësojë funksionin imunitar jo-specifik të trupit, duke përfshirë promovimin e maturimit, diferencimit dhe funksionit të qelizave dendritike, duke rritur aktivitetin vrasës të makrofagëve mononuklearë dhe qelizave vrasëse natyrore, dhe mund të eliminojë drejtpërdrejt viruset pushtuese.

Së dyti,Reishirrit funksionet e imunitetit humoral dhe imunitetit qelizor si nxitja e përhapjes së qelizave B, nxitja e prodhimit të imunoglobulinës (antitrupave) IgM dhe IgG, nxitja e përhapjes së qelizave T, rritja e aktivitetit vrasës të qelizave T citotoksike (CTL) dhe nxitja e prodhimit të citokinave si interleukin-1 (IL-1), interleukin-2 (IL-2) dhe interferon-gama (IFN-gama).

Studimet kanë treguar se Reishi mund të pengojë ikjen imune të qelizave tumorale, por nëse ka një efekt të ngjashëm në arratisjen imune të viruseve, mbetet për t'u studiuar më tej.Megjithatë, për hipofunksionin imunitar të shkaktuar nga arsye të ndryshme si stresi mendor, ankthi, puna e tepërt, plakja, sëmundjet dhe droga,Reishiështë vërtetuar se ndihmon në rivendosjen e funksionit normal të imunitetit.

Efekti imun-rritës i Reishi ofron një bazë teorike për parandalimin e infeksionit me koronavirus.

Reishiqetëson shpirtin, i reziston stresit dhe rrit imunitetin.

Gjatë pandemisë COVID-19, disa njerëz përjetuan frikë, tension, ankth, çrregullime të gjumit, madje edhe depresion për shkak të stresit mendor të shkaktuar nga infeksioni COVID-19 ose masave të parandalimit dhe kontrollit të epidemisë, të cilat të gjitha do të ndikojnë në imunitetin.

Në artikullin “Eksperimentet e kafshëve dhe eksperimentet njerëzore tëGanoderma LucidumKundër shtypjes së funksionit imunitar të shkaktuar nga stresi” në numrin e 63-të tëGanodermanë vitin 2014 fola për eksperimentet farmakologjike qëGanoderma lucidumpërmirësoi funksionin imunitar të minjve të shkaktuar nga stresi.Ky punim thekson se stresi fizik dhe mendor i prodhuar nga trajnimi me intensitet të lartë mund të shtypë funksionin imunitar të atletëve, por Ganoderma lucidum mund të përmirësojë funksionin imunitar.

Këto efekte janë të lidhura me veçoritë përforcuese dhe qetësuese të imunitetit tëReishi.Me një fjalë tjetër, Reishi ndihmon në zbutjen e stresit mendor me efektet e tij si hipnoza qetësuese, anti-ankthi dhe antidepresioni.Prandaj, nuk është e vështirë të imagjinohet se efikasiteti qetësues i Reishi mund të zvogëlojë stresin mendor të shkaktuar nga pandemia COVID-19 dhe të rrisë imunitetin.

Ganoderma lucidumgjithashtu ka një efekt kundër koronavirusit të ri.

Ganoderma lucidumështë i njohur për vetitë e tij antivirale.Gjatë epidemisë, njerëzit janë më të shqetësuar nëseGanoderma lucidumka një efekt kundër koronavirusit të ri (SARS-Cov-2).

Hulumtimi i studiuesve nga Academia Sinica, Tajvan i botuar në "Proceedings of the National Academy of Sciences" në vitin 2021 vërtetoi seGanoderma lucidumPolisakaridi (RF3) ka efekte të dukshme kundër koronavirusit të ri në testet antivirale in vivo dhe in vitro dhe është jo toksik.

Studimet kanë treguar se RF3 (2 μg/ml) ka një efekt të rëndësishëm antiviral në SARS-Cov-2 të kultivuar in vitro dhe ende ka aktivitet frenues kur hollohet deri në 1280 herë, por nuk ka toksicitet ndaj virusit-pritës Vero E6. qelizat.Administrimi oral iGanoderma lucidumpolisaharidi RF3 (në një dozë ditore prej 30 mg/kg) mund të zvogëlojë ndjeshëm ngarkesën (përmbajtjen) virale në mushkëritë e hamsters të infektuar me virusin SARS-Cov-2, por pesha e kafshëve eksperimentale nuk ulet, gjë që tregon seGanoderma lucidumpolisaharidi nuk është toksik (siç tregohet në figurën më poshtë) [1].

Efekti kundër koronavirusit të ri i të lartpërmendurveGanoderma lucidumpolisaharidet in vivo dhe in vitro ofrojnë një bazë teorike për "eliminimin e faktorëve patogjenë" për parandalimin e infeksionit të ri me koronavirus.

sredf (2)

sredf (3)

sredf (4)

Rezultatet eksperimentale tëGanoderma lucidumpolisaharidet kundër koronavirusit të ri in vivo dhe in vitro

Ganoderma lucidumrrit efektin e vaksinës së virusit.

Vaksinat kundër viruseve janë preparate autoimune të bëra duke dobësuar artificialisht, inaktivizuar ose modifikuar gjenetikisht viruset ose përbërësit e tyre për të parandaluar infeksionet virale.

Vaksina ruan karakteristikat e virusit ose përbërësve të tij për të stimuluar sistemin imunitar të trupit.Vaksinimi kundër viruseve mund të trajnojë sistemin imunitar për të njohur viruset dhe për të nxitur imunoglobulina (të tilla si antitrupat IgG dhe IgA) për të mbrojtur kundër infeksioneve bakteriale dhe virale.Kur viruset hyjnë në trup në të ardhmen, vaksinat mund të njohin dhe vrasin viruset.Vaksinat gjithashtu mund të stimulojnë imunitetin qelizor dhe të formojnë kujtesën përkatëse imune.Kur viruset hyjnë në trup në të ardhmen, vaksinat mund të identifikojnë dhe eliminojnë shpejt viruset.

Nga kjo mund të shihet se qëllimi i vaksinimit është gjithashtu parandalimi i pushtimit të faktorëve patogjenë nga qi i mjaftueshëm i shëndetshëm brenda trupit, në mënyrë që të fitohet imuniteti specifik antiviral.Ganoderma lucidumVetëm polisakaridi mund të rrisë imunitetin jospecifik të trupit, si dhe imunitetin humoral specifik dhe imunitetin qelizor.Kombinimi iGanoderma lucidumdhe vaksina (antigjen) ka funksionin e ndihmës, i cili mund të rrisë imunogjenitetin e antigjenit dhe të rrisë efektin e vaksinës së virusit.

Në artikullin “Vetitë ndihmëse tëGanoderma lucidumpolisaharidet – duke rritur efektin e vaksinave të virusit” në numrin e 92-të tëGanodermaanë vitin 2021, e prezantova në detaje atëGanoderma lucidumpolisaharidet e nxjerra dhe të pastruara ngaGanoderma lucidumtrupat frutorë mund të përmirësojnë efektet e vaksinave të cirkovirusit të derrit, vaksinave të virusit të murtajës së derrave dhe vaksinave të virusit të sëmundjes Newcastle të pulës, të nxisin prodhimin e antitrupave specifikë dhe citokinave imune si interferoni-γ, të lehtësojnë simptomat e shkaktuara nga sulmi i virusit te kafshët eksperimentale dhe të zvogëlojnë vdekshmërinë.Këto studime ofrojnë një bazë për kërkimin dhe zbatimin eGanoderma lucidumpër të rritur efektin e vaksinës së re të koronavirusit.

"Ganoderma lucidum+ vaksina” mund të përmirësojë mbrojtjen. 

Virusi Omicron ka patogjenitet të ulët dhe shkallë të ulët të vdekshmërisë së rasteve, por është shumë ngjitës.Pasi u hoq kontrolli i epidemisë së koronavirusit të ri, shumë familje ose njësi rezultuan pozitive për ekzaminimin e shpejtë të acidit nukleik ose antigjenit.

Prandaj, masa më e rëndësishme parandaluese për ata që nuk janë kthyer pozitivë është "forcimi i qi-së së shëndetshme dhe eliminimi i patogjenit", domethënë rritja e imunitetit për t'i rezistuar infeksionit viral.Ganoderma lucidumështë një nga opsionet më të mira për rritjen e imunitetit.MeGanodermambrojtja e kombinuar me vaksinimin, mund të keni një shans për të shpëtuar.

Së fundi, unë sinqerisht shpresoj seGanoderma lucidumqë forcon qi të shëndetshëm dhe eliminon patogjenët mund të përdoret për të parandaluar dhe kontrolluar epideminë, për të kapërcyer patogjenët dhe për të mbrojtur të gjitha qeniet e gjalla.

sredf (5)

Referenca: 1. Jia-Tsrong Jan, et al.Identifikimi i barnave ekzistuese farmaceutike dhe barnave bimore si frenues të infeksionit SARS-CoV-2.Proc Natl Acad Sci USA.2021;118 (5): e2021579118.doi: 10.1073/ pnas.2021579118.

E shkurtërParaqitja e profesor Zhi-koshLin

sredf (6)

Ai i është përkushtuar studimit tëGanodermapër gati gjysmë shekulli dhe është pionier në studimin e Ganodermës në Kinë.

Ai ka shërbyer si zëvendëspresident i Universitetit Mjekësor të Pekinit, zëvendësdekan i Shkollës së Mjekësisë Bazë të Universitetit Mjekësor të Pekinit, drejtor i Institutit të Mjekësisë Bazë dhe drejtor i Departamentit të Farmakologjisë të Universitetit Mjekësor të Pekinit.Aktualisht është profesor në Departamentin e Farmakologjisë, Shkollën e Mjekësisë Bazë të Universitetit Mjekësor të Pekinit.

Nga viti 1983 deri në vitin 1984, ai ishte një studiues vizitor në Qendrën Kërkimore të Mjekësisë Tradicionale të OBSH-së në Universitetin e Illinois në Çikago, SHBA dhe profesor vizitor në Universitetin e Hong Kongut nga viti 2000 deri në 2002. Që nga viti 2006, ai ka qenë një nder profesor në Akademinë Farmaceutike Shtetërore të Permit në Rusi.

Që nga viti 1970, ai ka përdorur metoda moderne shkencore për të studiuar efektet farmakologjike dhe mekanizmat eGanodermadhe përbërësit e tij aktivë dhe ka publikuar më shumë se 100 punime kërkimore mbi Ganoderma.

Në 2014 dhe 2019, ai u përfshi në listën e studiuesve kinezë më të cituar të publikuar nga Elsevier për gjashtë vjet radhazi.

Ai është autor i një numri tëGanodermavepra të tilla si "Kërkimet moderne mbi Ganodermën" (1-4 botime), "Lingzhi Nga misteri në shkencë" (1-3 botime), "Trajtimi ndihmës i tumoreve me Lingzhi që forcon qi të shëndetshëm dhe eliminon patogjenët", "Flisni për Ganodermën ” dhe “Ganoderma dhe shëndeti”.


Koha e postimit: Mar-02-2023

Na dërgoni mesazhin tuaj:

Shkruani mesazhin tuaj këtu dhe na dërgoni
<