◎ Оваа статија за прв пат беше објавена на традиционален кинески во број 96 од „Ганодерма“ (декември 2022 година), а првпат беше објавена на поедноставен кинески на „ganodermanews.com“ (јануари 2023 година), а сега е репродуцирана овде со овластување на авторот.

Во написот „Основа наРеишиза спречување на грип - Доволно здрав qi во телото ќе спречи инвазија на патогени фактори“ во 46-то издание на „ГанодермаВо 2009 година, спомнав дека теоријата на традиционалната кинеска медицина верува дека здравјето и болеста припаѓаат на различни состојби на „конфликт помеѓу здравиот и патогениот Чи“.Меѓу нив, „здравиот чи“ се однесува на способноста на човечкото тело да се спротивстави на болестите, а „патогениот чи“ генерално се однесува на вирусите и бактериите што го напаѓаат човечкото тело или туморите што се создаваат во телото.

Односно, човекот е во здрава состојба бидејќи доволно здрав qi во телото спречува инвазија на патогени фактори, односно човечкото тело има силна способност да се спротивстави на болести, што не значи дека нема патоген qi. во телото, но значи дека патогениот Чи во телото не може да го совлада здравиот Чи;едно лице е во состојба на болест бидејќи патогените фактори го напаѓаат телото со недостаток на здрав чи, односно недостатокот на здрав чи ја ослабува отпорноста на телото на болести, а акумулацијата на патогени фактори во телото доведува до болест.Идеалниот метод на лекување е целосно елиминирање на патогените фактори.Сепак, до сега, ниту западната медицина ниту традиционалната кинеска медицина не можат целосно да елиминираат некои патогени фактори.

Зарем тоа не е случај со денешната нова инфекција со коронавирус?Поради недостаток на специфични антивирусни лекови, ниту западната медицина ниту традиционалната кинеска медицина не можат темелно да ги убијат вирусите.Причината поради која заразените луѓе можат да се опорават е да се потпрат на зајакнување на имунитетот на телото (здрав Чи) врз основа на симптоматски третман (олеснување на непријатните симптоми) за на крајот да се исчисти вирусот (патогени Чи).

Силниот имунолошки систем го отежнува вирусот да предизвика болест. 

Новиот коронавирус (SARS-CoV-2) го заразуваше и пустошеше светот веќе 3 години.До крајот на 2022 година, повеќе од 600 милиони луѓе се заразени, а повеќе од 6 милиони луѓе починале.Во моментов, варијантите на Омикрон на романот коронавирус сè уште диво се шират низ светот.Иако нивната патогеност и стапката на смртност се намалени, таа е многу заразна и стапката на зараза е исклучително висока.

Постоечките антивирусни лекови не можат да убијат специфични вируси, туку можат само да ја инхибираат пролиферацијата на вирусите.Освен рутинските превентивни мерки како што се носење маски, внимавање на хигиената на рацете, одржување на социјално растојание и избегнување собири, најважното нешто не е ништо повеќе од „зајакнување на здравиот Чи“.

Имунитетот се однесува на способноста на имунолошкиот систем на телото да се спротивстави и елиминира на инвазијата на патогени како бактерии и вируси, да ги отстрани стареењето, мртвите или мутираните клетки во телото и супстанциите кои предизвикуваат алергиски реакции, да ја одржува стабилноста на внатрешната средина на телото и одржување на телото здраво.

Многу фактори како што се ментален стрес, анксиозност, прекумерна работа, неухранетост, нарушувања на спиењето, недостаток на вежбање, стареење, болести и лекови може да влијаат на имунитетот на телото и може да предизвикаат имунолошка хипофункција или имунолошка дисфункција.

За време на епидемијата, некои луѓе кои имале близок контакт со лица заразени со новиот коронавирус не се разболеле и станале асимптоматски случаи;некои луѓе се разболеле, но имале благи симптоми.

Причината зошто овие луѓе се асимптоматски или имаат благи симптоми е тоа што силниот имунитет на телото (здрав qi) го потиснува вирусот (патогени Чи).Кога има доволно здрав чи во телото, патогените фактори немаат начин да го нападнат телото.

sredf (1)

Шематски дијаграм на Реиши кој го зајакнува здравиот Чи и ги елиминира патогените

Реишиго зајакнува имунитетот и ги инхибира вирусните инфекции.

Реишиима ефект на зајакнување на имунитетот.Пред сè, Реиши може да ја подобри неспецифичната имунолошка функција на телото, вклучително и промовирање на созревањето, диференцијацијата и функцијата на дендритичните клетки, подобрување на убиствената активност на мононуклеарните макрофаги и природните клетки убијци и може директно да ги елиминира инвазивните вируси.

Второ,Реишиги подобрува функциите на хуморалниот имунитет и клеточниот имунитет, како што се промовирање на пролиферација на Б-клетките, промовирање на производството на имуноглобулин (антитела) IgM и IgG, промовирање на пролиферацијата на Т-клетките, подобрување на активноста на убивање на цитотоксичните Т-клетки (CTL) и промовирање на производството на цитокини како интерлеукин-1 (IL-1), интерлеукин-2 (IL-2) и интерферон-гама (IFN-гама).

Истражувањата покажаа дека Реиши може да го инхибира имунолошкиот бегство на клетките на туморот, но дали има сличен ефект врз имунолошкиот бегство на вирусите, останува дополнително да се проучува.Меѓутоа, за имунолошката хипофункција предизвикана од различни причини како што се ментален стрес, анксиозност, прекумерна работа, стареење, болести и лекови,Реишие докажано дека помага во обновувањето на нормалната имунолошка функција.

Ефектот за зајакнување на имунитетот на Реиши обезбедува теоретска основа за негова превенција од инфекција со коронавирус.

Реишиго смирува духот, се спротивставува на стресот и го зајакнува имунитетот.

За време на пандемијата COVID-19, некои луѓе доживеаја страв, напнатост, анксиозност, нарушувања на спиењето, па дури и депресија поради ментален стрес предизвикан од инфекција со COVID-19 или мерки за превенција и контрола на епидемијата, а сето тоа ќе влијае на имунитетот.

Во написот „Animal Experiments and Human Experiments ofGanoderma LucidumПротив сузбивање на имунолошката функција предизвикана од стрес“ во 63-то издание наГанодермаво 2014 година зборував за фармаколошките експерименти коиGanoderma lucidumја подобри имунолошката функција на глувците предизвикана од стрес.Овој труд укажува дека физичкиот и менталниот стрес произведен од тренинзите со висок интензитет може да ја потисне имунолошката функција на спортистите, но Ganoderma lucidum може да ја подобри функцијата на имунитетот.

Овие ефекти се поврзани со карактеристиките за зајакнување на имунитетот и за смирување на духот наРеиши.Со друг збор, Реиши помага во ублажување на менталниот стрес со неговите ефекти како што се седативната хипноза, антианксиозноста и антидепресијата.Затоа, не е тешко да се замисли дека ефикасноста на Реиши за смирување на духот може да го намали менталниот стрес предизвикан од пандемијата COVID-19 и да го зајакне имунитетот.

Ganoderma lucidumима и анти-нов коронавирус ефект.

Ganoderma lucidumе добро познат по своите антивирусни својства.За време на епидемијата, луѓето се повеќе загрижени за тоа далиGanoderma lucidumима анти-нов коронавирус (SARS-Cov-2) ефект.

Истражувањето на научниците од Academia Sinica, Тајван објавено во „Зборник на трудови на Националната академија на науките“ во 2021 година докажа декаGanoderma lucidumполисахаридот (RF3) има очигледни анти-нови коронавирусни ефекти во ин виво и ин витро антивирусни тестови и е нетоксичен.

Истражувањата покажаа дека RF3 (2 μg/ml) има значаен антивирусен ефект врз SARS-Cov-2 култивиран in vitro, и сè уште има инхибиторна активност кога е разреден до 1280 пати, но нема токсичност за вирусот-домаќин Vero E6. клетките.Орална администрација наGanoderma lucidumполисахаридот RF3 (во дневна доза од 30 mg/kg) може значително да го намали вирусното оптоварување (содржина) во белите дробови на хрчаците инфицирани со вирусот SARS-Cov-2, но тежината на експерименталните животни не се намалува, што укажува декаGanoderma lucidumполисахаридот е нетоксичен (како што е прикажано на сликата подолу) [1].

Ефектот против новиот коронавирус на гореспоменатотоGanoderma lucidumполисахаридите in vivo и in vitro обезбедуваат теоретска основа за „елиминирање на патогените фактори“ за нејзина превенција од нова инфекција со коронавирус.

sredf (2)

sredf (3)

sredf (4)

Експерименталните резултати наGanoderma lucidumполисахариди против новиот коронавирус in vivo и in vitro

Ganoderma lucidumго подобрува ефектот на вакцината против вирусот.

Вирусните вакцини се автоимуни препарати направени со вештачко слабеење, инактивирање или генетско модифицирање на вирусите или нивните компоненти за да се спречат вирусни инфекции.

Вакцината ги задржува карактеристиките на вирусот или неговите компоненти за да го стимулира имунолошкиот систем на телото.Вакцинацијата против вируси може да го обучи имунолошкиот систем да препознава вируси и да индуцира имуноглобулини (како што се IgG и IgA антитела) за заштита од бактериски и вирусни инфекции.Кога вирусите ќе влезат во телото во иднина, вакцините можат да ги препознаат и убиваат вирусите.Вакцините исто така можат да го стимулираат клеточниот имунитет и да формираат соодветна имунолошка меморија.Кога вирусите ќе влезат во телото во иднина, вакцините можат брзо да ги идентификуваат и елиминираат вирусите.

Од ова може да се види дека целта на вакцинацијата е, исто така, да се спречи инвазијата на патогени фактори од страна на доволно здрав qi во телото за да се добие специфичен антивирусен имунитет.Ganoderma lucidumСамо полисахаридот може да го подобри неспецифичниот имунитет на телото, како и специфичниот хуморален и клеточен имунитет.Комбинацијата наGanoderma lucidumа вакцината (антиген) има функција на адјуванс, што може да ја подобри имуногеноста на антигенот и да го подобри ефектот на вакцината против вирусот.

Во написот „Адјувантни својства наGanoderma lucidumполисахариди – зајакнување на ефектот на вирусните вакцини“ во 92. издание наГанодермaво 2021 година детално го претставив тоаGanoderma lucidumполисахариди извлечени и прочистени одGanoderma lucidumплодните тела можат да ги подобрат ефектите на вакцините од свински цирковирус, вакцините против свинска чума и вакцините против вирусот на Њукаслова болест на пилешко, да промовираат производство на специфични антитела и имунолошки цитокини како што е интерферон-γ, да ги ублажат симптомите предизвикани од напад на вируси врз експериментални животни и да ја намалат смртноста.Овие студии даваат основа за истражување и примена наGanoderma lucidumза подобрување на ефектот на новата вакцина против коронавирус.

Ganoderma lucidum+ вакцина“ може да ја подобри заштитата. 

Вирусот Омикрон има ниска патогеност и ниска стапка на смртност, но е многу заразен.Откако беше укината контролата на епидемијата на новиот коронавирус, многу семејства или единици беа позитивни на брз скрининг на нуклеинска киселина или антиген.

Затоа, најважната превентивна мерка за оние кои не станале позитивни е „зајакнување на здравиот Чи и елиминирање на патогенот“, имено зајакнување на имунитетот за да се спротивстави на вирусна инфекција.Ganoderma lucidumе една од одличните опции за зајакнување на имунитетот.СоГанодермазаштита во комбинација со вакцинација, можеби ќе имате шанса да избегате.

Конечно, искрено се надевам на тоаGanoderma lucidumкој го зајакнува здравиот Чи и ги елиминира патогените може да се користи за да се спречи и контролира епидемијата, да се надминат патогените и да се заштитат сите живи суштества.

sredf (5)

Референца: 1. Jia-Tsrong Jan, et al.Идентификација на постоечките фармацевтски производи и хербални лекови како инхибитори на инфекцијата САРС-КоВ-2.Proc Natl Acad Sci САД.2021 година;118 (5): e2021579118.doi: 10.1073/ pnas.2021579118.

КраткоВовед на професорот Жи-КантаЛин

sredf (6)

Тој се посветил на проучување наГанодермаречиси половина век и е пионер во проучувањето на Ganoderma во Кина.

Тој последователно служеше како потпретседател на Медицинскиот универзитет во Пекинг, заменик декан на Факултетот за основна медицина на Медицинскиот универзитет во Пекинг, директор на Институтот за основна медицина и директор на Катедрата за фармакологија на Медицинскиот универзитет во Пекинг.Во моментов е професор на Катедрата за фармакологија, Факултетот за основна медицина на Медицинскиот универзитет во Пекинг.

Од 1983 до 1984 година, тој беше визитинг научник во Истражувачкиот центар за традиционална медицина на СЗО на Универзитетот во Илиноис во Чикаго, САД и визитинг професор на Универзитетот во Хонг Конг од 2000 до 2002 година. Од 2006 година, тој е почесен професор на Државната фармацевтска академија Перм во Русија.

Од 1970 година, тој користи современи научно-технолошки методи за проучување на фармаколошките ефекти и механизмите наГанодермаи неговите активни состојки и има објавено повеќе од 100 истражувачки трудови за Ganoderma.

Во 2014 и 2019 година, тој беше вклучен во листата на најцитирани кинески истражувачи објавена од Elsevier шест последователни години.

Тој е автор на голем број наГанодермадела како што се „Модерни истражувања за ганодерма“ (1-4 изданија), „Лингжи од мистерија до наука“ (1-3 изданија), „Адјувантен третман на тумори со Лингџи што го зајакнува здравиот Чи и ги елиминира патогените“, „Разговор за ганодерма “ и „Ганодерма и здравје“.


Време на објавување: Мар-02-2023

Испратете ни ја вашата порака:

Напишете ја вашата порака овде и испратете ни ја
<