Aperila 2019 / Falemai Xuanwu, Iunivesite Fa'afoma'i Laumua, Beijing / Acta Pharmacologica Sinica

Text/Wu Tingyao

w1

 

E fesoasoani le Ganoderma lucidum i tagata mama'i e maua i le ma'i o Parkinson (PD)?
O se vaega na taitaia e Chen Biao, polofesa o neurology ma faatonu o le Parkinson's Disease Research, Diagnose and Treatment Center i le Falemai Xuanwu, Capital Medical University, Beijing, lomia se lipoti suʻesuʻe i Acta Pharmacologica Sinica (Chinese Journal of Pharmacology) ia Aperila 2019. e aoga mo lau fa'amatalaga.
Vaʻai i le gafatia o Ganoderma lucidum e faʻaleleia ai le faʻamaʻi o Parkinson mai faʻataʻitaʻiga falemaʻi ma suʻega sela

Na taʻua e le au suʻesuʻe i lenei lipoti na latou matauina muamua le aoga o le Ganoderma lucidum extract i le 300 tagata gasegase e maua i le maʻi o Parkinson i se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, lua-tauaso, placebo-pulea faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga: o le mataupu o faʻamaʻi mai le vaega muamua (o faʻamaoniga. fa'aalia i le tasi itu o le tino) i le vaega lona fa (e mana'omia e le tagata ma'i le fesoasoani i le olaga i aso uma ae mafai ona savali na'o ia).A maeʻa le lua tausaga o le tulitatao, ua maua ai o le faʻaogaina o le gutu o le 4 kalama o le Ganoderma lucidum extract i le aso e mafai ona faʻagesegese ai le faʻaleagaina o le maʻi o le dyskinesia.E ui lava e leʻi faʻasalalau faʻaiʻuga o lenei suʻesuʻega, ua uma ona tuʻuina atu i le au suʻesuʻe se faʻaaliga o nisi avanoa o Ganoderma lucidum i gasegase.
E le gata i lea, na latou mauaina muamua i suʻesuʻega o le Ganoderma lucidum e mafai ona faʻalavelaveina le faʻagaoioia o microglia (sela immune i totonu o le faiʻai) ma aloese mai le faʻaleagaina o neurons dopamine (sela neura e faʻamalo le dopamine) e ala i le tele o le mumū.O lenei fa'ai'uga su'esu'ega na fa'asalalauina i le “Fa'amatalaga Fa'atatau Fa'atasi ma Su'esu'ega Fa'afoma'i” i le 2011.
O le tele o le oti o le dopamine neurons i le substantia nigra o le mafuaʻaga lea o le maʻi o Parkinson, aua o le dopamine o se neurotransmitter taua mo le faiʻai e faʻatonutonu ai maso gaioiga.A faʻaitiitia le aofaʻi o le dopamine i se tulaga faʻapitoa, o le a amata ona maua e tagata gasegase faʻamaoniga masani o Parkinson e pei o le luluina o lima ma vae, lima malō, faʻagesegese le gaioiga, ma le le mautu o le tuʻu (faigofie ona paʻu ona o le leiloa o le paleni).
O le mea lea, o faʻataʻitaʻiga o loʻo i luga o loʻo faʻaalia ai o le Ganoderma lucidum extract o loʻo i ai le aafiaga o le puipuia o neurons dopamine, lea e tatau ona taua tele mo le maʻi o Parkinson.Pe o sea aafiaga puipuia e mafai ona faatuina i totonu o le tino, ma o le a le faiga o gaioiga Ganoderma lucidum faʻaaogaina e puipuia ai le dopamine neurons o le taulaiga lea a le au suʻesuʻe i le lipoti lomia.
O isumu o lo'o maua i le ma'i Parkinson e 'ai ai le Ganoderma lucidum e fa'agesegese le pa'u o le tino.

O le Ganoderma lucidum na faʻaaogaina i le faʻataʻitaʻiga o se sauniuniga na faia i le Ganoderma lucidum fruiting body extract, lea e aofia ai le 10% polysaccharides, 0.3-0.4% ganoderic acid A ma le 0.3-0.4% ergosterol.
Na muamua tuiina e le au suʻesuʻe le neurotoxin MPTP (1-methyl-4-phenyl-1,2,3,6-tetrahydropyridine) i isumu e faʻaosofia ai faʻamaoniga e tutusa ma le maʻi o Parkinson ona togafitia ai lea o isumu i aso taʻitasi intragastric administration o le 400 mg / kg Ganoderma lucidum extract.Ina ua maeʻa le fa vaiaso, sa suʻesuʻeina isumu mo lo latou gafatia e faʻatonutonu le gaioiga o vae e ala i le suʻega savali paleni ma le suʻega rotarod.
O faʻaiʻuga na faʻaalia ai pe a faʻatusatusa i isumu ma le maʻi o Parkinson e leʻi puipuia e Ganoderma lucidum, o isumu ma le maʻi Parkinson na 'ai Ganoderma lucidum e mafai ona pasi vave le paleni paleni ma faʻaauau pea ona tamoʻe i luga o le rotarod mo se taimi umi, aemaise lava i le vaega e pulea. o isumu masani ile su'ega rotarod (Ata 1).O fa'ai'uga uma o lo'o fa'aalia ai o le fa'aauauina pea o le Ganoderma lucidum extract e mafai ona fa'aitiitia ai le fa'aletonu o vae e mafua mai i le ma'i o Parkinson.

w2

Ata 1 Le a'afiaga o le 'aina o le Ganoderma lucidum mo le fa vaiaso ile gaioi o vae ole isumu ile ma'i Parkinson.

Galuega savali ave
O le galuega savali e aofia ai le tuʻuina o le isumu i luga o se faʻamau (50 cm i luga aʻe o le fola), vaʻai laupapa laupapa (100 cm le umi, 1.0 cm le lautele, ma le 1.0 cm le maualuga).I le taimi o aʻoaʻoga ma suʻega, sa tuʻu le isumu i le sone amata e faʻasaga i lona fale, ma amata loa le taofi i le taimi lava e tatala ai le manu.Sa su'esu'eina le fa'atinoga e ala i le fa'amauina o le gaogao a le manu e uia ai le fa'alava.
Rotarod galuega
I le galuega rotarod, na faʻatulagaina faʻamaufaʻailoga e pei ona taʻua i lalo: uluai saoasaoa, lima taamilosaga i le minute (rpm);saoasaoa maualuga, 30 ma 40 rpm i luga o le 300 s.O le umi na tumau ai isumu i luga o le rotarod na otometi lava ona faamaumauina.
O isumu o lo'o maua i le ma'i Parkinson e 'ai ai le Ganoderma lucidum e itiiti ifo le to'esea o neu dopamine.

I le suʻesuʻeina o le faiʻai aʻa o isumu faʻataʻitaʻiga o loʻo i luga, na maua ai o le numera o dopamine neurons i le substantia nigra pars compacta (SNpc) poʻo le striatum o isumu ma le maʻi o Parkinson na fafagaina Ganoderma lucidum e faaluaina pe sili atu. nai lo isumu mama'i e aunoa ma le puipuiga o le Ganoderma lucidum (Ata 2).
O le dopamine neurons o le substantia nigra tissue o le faiʻai e tele lava ina faʻapipiʻi i le substantia nigra pars compacta, ma o le dopamine neurons iinei e faʻalautele atu i le striatum.O le Dopamine mai le substantia nigra pars compacta e tuʻuina atu i le striatum i luga o lenei ala, ona faʻasalalau atili ai lea o le feʻau o le faʻatonutonuina o gaioiga agai i lalo.O le mea lea, o le numera o dopamine neurons i nei vaega e lua e taua tele mo le atinaʻeina o le maʻi o Parkinson.
E manino lava, o faʻataʻitaʻiga i le Ata 2 o loʻo faʻaalia ai mo isumu e maua i le maʻi o Parkinson, o le Ganoderma lucidum extract e mafai ona puipuia le dopamine neurons o le substantia nigra pars compacta ma le striatum i le taimi e tasi.Ma o lenei a'afiaga puipuia e fa'amatala ai fo'i i nisi itu pe aisea e sili atu ai le malosi o le afi o isumu e maua i le ma'i Parkinson e 'ai Ganoderma lucidum.

w3

 

Ata 2 Le a'afiaga o le 'aina o le Ganoderma lucidum mo le fa vaiaso ile dopamine neurons ile fai'ai o isumu ile ma'i Parkinson.
[Manatua] O le Ata C o lo'o fa'aalia ai le pisia o se vaega o le fai'ai o le isumu.O vaega lanu o dopamine neurons.O le pogisa o le lanu, o le tele o le numera o dopamine neurons.Fa'atusa A ma le B e fa'avae i luga ole Ata C e fa'atatau ai neu dopamine.
Ganoderma lucidum puipuia le ola o sela neura ma faatumauina le galuega a le mitochondria

Ina ia malamalama pe faʻafefea ona puipuia e le Ganoderma lucidum le dopamine neurons, na suʻesuʻeina atili e le au suʻesuʻe e ala i suʻesuʻega sela.Na maua o le faʻapipiʻiina o le neurotoxin 1-methyl-4-phenylpyridinium (MPP +) ma le neura o le kiore na mafua ai e le gata i le tele o namu sela e oti ae o le mitochondrial dysfunction i totonu o sela (Ata 3).
Mitochondria ua taʻua o "cell generators", o le puna malosi o le gaioiga o le cell.Pe a pa'ū le mitochondria i le faʻalavelave faʻaleagaina, e le gata o le malosi (ATP) e gaosia e faʻaitiitia faʻaitiitia, ae o le tele o radical free e faʻasalalau, lea e faʻavaveina ai le matua ma le oti o sela.
O faʻafitauli o loʻo taʻua i luga o le a sili atu ona ogaoga i le faʻaumiumi o le taimi o le MPP +, ae afai e faʻaopoopo i ai le Ganoderma lucidum extract i le taimi e tasi, e mafai ona faʻafefeina ai le faʻaleagaina o le MPP +, ma faʻatumauina ai le tele o namu sela ma galuega masani mitochondria (Ata. 3).

w4

Ata 3 O le puipuiga o le Ganoderma lucidum i sela neura o isumu ma mitochondria

[Fa'aaliga] Ata A o lo'o fa'aalia ai le numera o le oti o sela neura o isumu na fa'atupuina i le vitro.Ole umi ole taimi ole gaioiga ole neurotoxin MPP + (1 mM), o le maualuga o le maliu.Ae peitaʻi, afai e faʻaopoopoina le Ganoderma lucidum extract (800 μg / mL), o le a matua faʻaitiitia le numera o le oti.

Ata B o le mitochondria i le sela.O le mumu mumu o le mitochondria faʻatasi ai ma galuega masani (membrane masani gafatia), ma le lanumeamata lanumeamata o le mitochondria ma le faʻaleagaina o galuega (faʻaitiitia le gafatia o le membrane).O le tele ma le malosi o le fluorescence lanu meamata, o le tele foi lea o le mitochondria le masani ai.
Le auala e mafai ai e Ganoderma lucidum ona puipuia le dopamine neurons

O le tele o polotini e le masani ai o lo'o fa'aputuina i le tele o nigra o le fai'ai e mafua ai le oti o se numera tele o dopamine neurons, o le mea sili lea ona taua o le ma'i o Parkinson.E faʻafefea ona faʻatupuina e nei polotini le oti o neurons dopamine, e ui lava e leʻi faʻamalamalamaina atoatoa, e iloa e vavalalata vavalalata ma le "misochondrial dysfunction" ma le "oxidative stress increase" i sela neura.O le mea lea, o le puipuiga o le mitochondria e avea ma ki taua e faʻatuai ai le faʻaleagaina o le maʻi.
Fai mai tagata suʻesuʻe, o le tele o suʻesuʻega i aso ua tuanaʻi na fai mai e puipuia e Ganoderma lucidum sela neura e ala i le faʻaogaina o le antioxidant, ma o latou suʻesuʻega na matauina e mafai e le Ganoderma lucidum extract ona faatumauina le gaioiga ma le lelei o le mitochondria i lalo o le nofoaga o le faʻalavelave i fafo ina ia le faʻaputuina le mitochondria faʻaleagaina. tele naua i sela neura ma faapuupuu ai le ola o sela neura;i le isi itu, Ganoderma lucidum extract e mafai foi ona taofia le faiga o le apoptosis ma le autophagy mai le faʻagaoioia, faʻaitiitia ai le avanoa e fasiotia ai i latou lava sela neura ona o le faʻalavelave i fafo.
E foliga mai e mafai e Ganoderma lucidum ona puipuia le dopamine neurons i se auala e tele-pronged, e mafai ai ona latou ola i lalo o le osofaʻiga o palatini oona.
E le gata i lea, na matauina foi e le au suʻesuʻe i totonu o sela neura o le faiʻai o pepe isumu faatoa fananau mai o le neurotoxin MPP + o le a faʻaitiitia ai le gaioiga o le mitochondria i axons, ae afai e puipuia e le Ganoderma lucidum extract i le taimi lava e tasi, o le gaioiga o le mitochondria o le a. ia sili atu le atamai.
O sela neura e ese mai sela masani.I le faaopoopo atu i le tino o le sela, e tupu aʻe foʻi le "tacles" uumi mai le tino sela e tuʻuina atu vailaʻau faʻamaʻi natia e le tino sela.A vave ona gaoioi le mitochondria, o le a faʻalelei le faagasologa o felauaiga.Atonu o le isi lea mafua'aga e mafai ai e tagata mama'i po'o isumu e maua i le ma'i Parkinson o lo'o 'ai Ganoderma lucidum ona fa'atumauina lelei le malosi fa'amalositino.
O le Ganoderma lucidum e fesoasoani i tagata mama'i e nonofo fa'atasi ma le ma'i o Parkinson

I le taimi nei, e leai se vailaʻau e mafai ona faʻaliliuina le ala o le maʻi o Parkinson.E mafai e tagata ona taumafai e faʻatuai le faʻaleagaina o le faʻamaʻi aʻo faʻatumauina le galuega a le mitochondria i sela neura ua manatu o se fuafuaga faʻafetaui talafeagai.
E tele mea e tutusa ai le neurotoxins o loʻo faʻaaogaina i suʻesuʻega manu o loʻo taʻua i luga ma suʻega sela ma le polotini oona e faʻaosoina ai le maʻi o Parkinson i tagata i la latou faiga e faʻaleagaina ai neurons dopamine.O le mea lea, o le aʻafiaga o le Ganoderma lucidum extract i faʻataʻitaʻiga o loʻo i luga atonu o le auala lea e puipuia ai e le Ganoderma lucidum extract tagata mamaʻi i le maʻi o Parkinson i le falemaʻi, ma e mafai ona maua le aafiaga e ala i le "'ai".
Ae ui i lea, e pei lava o taunuuga o loʻo vaaia i tagata, manu ma sela, Ganoderma lucidum fesoasoani e faʻatuai le faʻaleagaina o le faʻamaʻi nai lo le faʻaumatiaina o le maʻi.O le mea lea, o le matafaioi a le Ganoderma lucidum extract i le maʻi o Parkinson e le tatau ona avea o se feiloaiga mo sina taimi ae o se mafutaga umi.
Talu ai e le mafai ona tatou faʻaumatia le faʻamaʻi, e mafai ona tatou aʻoaʻo e ola faʻatasi ma faʻaitiitia lona faʻalavelave i o tatou tino ma olaga.E tatau ona avea lea ma taua o le Ganoderma lucidum mo le maʻi o Parkinson.
[Source] Ren ZL, et al.Ganoderma lucidum extract e faʻaleleia ai le parkinsonism faʻaosoina MPTP ma puipuia ai neu dopaminergic mai faʻamaʻi faʻamaʻi e ala i le faʻatonutonuina o galuega mitochondrial, autophagy, ma apoptosis.Acta Pharmacol Agasala.2019 Ape;40(4):441-450.
FAAIUGA
E uiga i le tusitala/ Ms. Wu Tingyao
O Wu Tingyao o loʻo lipotia i luga o faʻamatalaga muamua a Ganoderma talu mai le 1999. O ia o le tusitala o le Healing with Ganoderma (faʻasalalau i le People's Medical Publishing House ia Aperila 2017).

★ O lenei tusiga ua lomia i lalo o le faatagaga faapitoa a le tusitala.★ O galuega o loʻo taʻua i luga e le mafai ona toe faia, faʻapipiʻi pe faʻaaoga i isi auala e aunoa ma le faʻatagaina a le tusitala.★ Mo soliga o le faʻamatalaga o loʻo i luga, o le tusitala o le a tulituliloaina tiute faaletulafono talafeagai.★ O le uluai tusitusiga o lenei tusiga na tusia i le gagana Saina e Wu Tingyao ma faaliliuina i le Igilisi e Alfred Liu.Afai ei ai se eseesega i le va o le faaliliuga (Igilisi) ma le uluai (Saina), o le a manumalo le uluai Saina.Afai ei ai ni fesili a le au faitau, faʻamolemole faʻafesoʻotaʻi le tusitala muamua, Ms. Wu Tingyao.


Taimi meli: Tes-01-2021

Auina mai lau savali ia i matou:

Tusi lau savali iinei ma lafo mai ia i matou
<