1

Тестисите се лулка на спермата, а сперматозоидите се воини на бојното поле.Повредата на која било страна може да влијае на плодноста.Сепак, постојат многу фактори во животот, како што е новиот коронавирус, кои се штетни за тестисите и спермата.Како може да се заштитат тестисите и спермата?

Во 2021 година, тимот на Мохамад Набиуни, вонреден професор на Катедрата за клеточна и молекуларна биологија, Универзитетот Каразми, Иран, објави студија во Tissue and Cell, посочувајќи дека екстрактот од етанол од плодното тело на Ganoderma lucidum може да ги заштити тестисите и сперма на животни.

Користејќи литиум карбонат, клинички лек за манија, како штетен фактор, истражувачите хранеле здрави возрасни глувци со 30 mg/kg литиум карбонат (група на литиум карбонат) секој ден, а исто така давале некои од здравите возрасни глувци со 75 mg/kg Етанолен екстракт од Ganoderma lucidum (ниска доза на Reishi + група литиум карбонат) секој ден или 100 mg/kg етанолен екстракт од Ganoderma lucidum (висока доза на Reishi + група литиум карбонат) секој ден.И тие ги споредија ткивата на тестисите на секоја група глувци по 35 дена.

Ganoderma lucidum помага да се заштити способноста за сперматогенеза на тестисите.

95% од волуменот на тестисот лоциран во скротумот е окупиран од „тубули кои произведуваат сперма“, овие купчиња тенки закривени цевки, исто така познати како „семиноформни тубули“, се местото каде што се произведува спермата.

Нормалната ситуација треба да биде како што е наведено на сликата подолу.Луменот на семиноформните тубули ќе биде исполнет со зрела сперма, а „спермогениот епител“ што го формира ѕидот на цевката има „спермогени клетки“ во различни развојни фази.Помеѓу семиниформните тубули, постои целосно „интерстицијално ткиво на тестисот“.Тестостеронот што го лачат клетките на ова ткиво (интерстицијални клетки) не само што ја поддржува сексуалната функција, туку и создава средина погодна за развој на спермата.

2

Тестиското ткиво на здрави глувци во оваа студија ја покажа гореспоменатата енергична виталност.Спротивно на тоа, тестикуларното ткиво на глувците во групата на литиум карбонат покажа атрофија на семиниформниот епител, смрт на сперматогонија, помалку зрели сперматозоиди во семиноформните тубули и намалување на интерстицијалното ткиво на тестисот.Меѓутоа, таква трагична ситуација не им се случила на оние глувци од групата литиум карбонат заштитена со Ganoderma lucidum.
Ткивото на тестисите на „високата доза на групата Реиши + литиум карбонат“ беше речиси исто како кај здравите глувци.Не само што семиниформниот епител бил недопрен, туку и семиниформните тубули биле полни со зрела сперма.

Иако семиноформните тубули од „групата со ниска доза на Реиши + литиум карбонат“ покажаа блага до умерена атрофија или дегенерација, повеќето од семиноформните тубули сè уште беа енергични од сперматогонија до зрели сперматозоиди (сперматогонија → примарни сперматоцити → матичен сперматозоид → секундарни сперматозоиди) .

3

Дополнително, изразувањето на про-апоптотичниот ген BAX, кој ја рефлектира апоптозата, во ткивото на тестисот на глувците исто така беше значително зголемено поради оксидативното оштетување предизвикано од литиум карбонат, но ова зголемување може да се надомести и со континуираното консумирање на Ganoderma. луцидум.

4

Ganoderma lucidum помага во одржување на бројот и квалитетот на спермата.

Истражувачите исто така го анализирале бројот и квалитетот (преживување, подвижност, брзина на пливање) на спермата на глувчето.Спермата овде доаѓа од „епидидимисот“ помеѓу тестисот и деферентните канали.Откако спермата ќе се формира во тестисот, таа ќе биде турната овде за да продолжи да се развива во сперма со вистинска подвижност и способност за оплодување чекајќи ја ејакулацијата.Затоа, лошата епидидимална средина ќе им отежне на сперматозоидите да ги покажат своите силни страни.

Сликата подолу покажува дека литиум карбонат предизвикува очигледно оксидативно оштетување на епидидималното ткиво и го намалува бројот на сперматозоидите, преживувањето, подвижноста и брзината на пливање.Но, ако во исто време постои заштита од Ganoderma lucidum, степенот на намалување и слабеење на спермата ќе биде многу ограничен или дури и целосно непроменет.

5 6 7 8

Тајната на Ganoderma lucidum за заштита на мажественоста на мажите лежи во „антиоксидацијата“.

Етанолниот екстракт од плодните тела Ganoderma lucidum користен во експериментот содржеше полифеноли (20,9 mg/mL), тритерпеноиди (0,0058 mg/mL), полисахариди (0,08 mg/mL), вкупна антиоксидантна активност или способност за чистење на слободните радикали на DPPH (88,8). %).Оваа одлична антиоксидантна активност истражувачите ја сметаат за една од главните причини за етанолскиот екстракт од Ganoderma lucidum за заштита на ткивата на тестисите и епидидимите и одржување на сперматогенезата и подвижноста на спермата.

Во реалниот живот, често слушаме дека долгорочни неплодни жени забременуваат откако земаат Ganoderma lucidum одреден временски период, што значи дека Ganoderma lucidum може да направи нешто за женската матка, јајниците или ендокриниот систем;сега оваа студија покажува дека Ganoderma lucidum може да има корист и за репродуктивниот систем на мажите.

Со помош на Ganoderma lucidum, ако парот се обиде да го репродуцира своето потомство, дефинитивно ќе добие двојно поголем резултат со половина труд.Ако не размислуваат за плодноста, туку само бараат консензуално задоволство, љубовната искра со помош на Ganoderma lucidum треба да биде попрекрасна.

[Забелешка] Вредноста P на групата на литиум карбонат во графиконите е од споредбата со здравата група, а вредноста P на двете групи Ganoderma lucidum е од споредбата со групата на литиум карбонат, * P <0,05, ** * P <0,001.Колку е помала вредноста, толку е поголема разликата во значењето.

Референца
Газал Гаџари и др.Поврзаноста помеѓу токсичноста на тестисите индуцирана од Li2Co3 и заштитниот ефект на Ganoderma lucidum: Промена на експресијата на гените Bax & c-Kit.Ткивна клетка.октомври 2021 година;72:101552.doi: 10.1016/j.tice.2021.101552.

КРАЈ

9

★Овој напис е објавен под ексклузивно овластување на авторот, а сопственоста е на GanoHerb.
★Немојте да ги препечатувате, извадите или користите горенаведените дела на други начини без овластување на GanoHerb.
★Доколку делото е одобрено за користење, треба да се користи во рамките на овластувањето, а изворот треба да се наведе: GanoHerb.
★GanoHerb ќе ги испита и ќе ги постави релевантните законски одговорности на оние кои ги прекршуваат горенаведените изјави.
★ Оригиналниот текст на оваа статија е напишан на кинески од Ву Тингјао и преведен на англиски од Алфред Лиу.Ако има некакво несовпаѓање помеѓу преводот (англиски) и оригиналот (кинески), оригиналниот кинески ќе преовладува.Ако читателите имаат какви било прашања, ве молиме контактирајте го оригиналниот автор, г-ѓа Ву Тингјао.


Време на објавување: 14 јули 2022 година

Испратете ни ја вашата порака:

Напишете ја вашата порака овде и испратете ни ја
<