1

Testikujt janë djepi i spermës, dhe spermatozoidet janë luftëtarët në fushën e betejës.Lëndimi në secilën anë mund të ndikojë në fertilitetin.Megjithatë, ka shumë faktorë në jetë si koronavirusi i ri që janë të dëmshëm për testikujt dhe spermën.Si mund të mbrohen testikujt dhe sperma?

Në vitin 2021, ekipi i Mohammad Nabiuni, profesor i asociuar i Departamentit të Biologjisë Qelizore dhe Molekulare, Universiteti Kharazmi, Iran, publikoi një studim në Tissue and Cell, duke vënë në dukje se ekstrakti i etanolit nga trupi frutor i Ganoderma lucidum mund të mbrojë testikujt dhe sperma e kafshëve.

Duke përdorur karbonatin e litiumit, një ilaç klinik për maninë, si një faktor të dëmshëm, studiuesit ushqyen minj të rritur të shëndetshëm me 30 mg/kg karbonat litium (grupi i karbonatit të litiumit) çdo ditë, dhe gjithashtu ushqyen disa nga minjtë e shëndetshëm të rritur me 75 mg/kg. Ekstrakti etanol i Ganoderma lucidum (dozë e ulët e grupit Reishi + karbonat litium) çdo ditë ose 100 mg/kg ekstrakt etanol Ganoderma lucidum (dozë e lartë e grupit Reishi + karbonat litium) çdo ditë.Dhe ata krahasuan indet e testisit të secilit grup minjsh pas 35 ditësh.

Ganoderma lucidum ndihmon në mbrojtjen e aftësisë së spermatogjenezës së testikujve.

95% e vëllimit të testisit të vendosur në skrotum është i zënë nga "tubulat që prodhojnë spermë", këto grumbuj tubash të lakuar të hollë, të njohur edhe si "tubula seminifere", janë vendi ku prodhohet sperma.

Situata normale duhet të jetë siç tregohet në figurën më poshtë.Lumeni i tubulave seminifere do të mbushet me spermë të pjekur dhe "epiteli spermogjenik" që formon murin e tubit ka "qeliza spermogjene" në faza të ndryshme zhvillimi.Ndërmjet tubulave seminifere, ekziston një "ind intersticial i testisit" i plotë.Testosteroni i sekretuar nga qelizat e këtij indi (qelizat intersticiale) jo vetëm që mbështet funksionin seksual, por gjithashtu krijon një mjedis të favorshëm për zhvillimin e spermës.

2

Indi testikular i minjve të shëndetshëm në këtë studim tregoi vitalitetin e fuqishëm të lartpërmendur.Në të kundërt, indi testicular i minjve në grupin e karbonatit të litiumit tregoi atrofi të epitelit seminifer, vdekje të spermatogonisë, më pak spermë të pjekur në tubulat seminifere dhe tkurrje të indit intersticial të testisit.Megjithatë, një situatë kaq tragjike nuk u ndodhi atyre minjve të grupit të karbonatit të litiumit të mbrojtur nga Ganoderma lucidum.
Indi testikular i "dozës së lartë të grupit Reishi + karbonat litium" ishte pothuajse i njëjtë me atë të minjve të shëndetshëm.Jo vetëm që epiteli seminifer ishte i paprekur, por tubulat seminifer ishin gjithashtu plot me spermë të pjekur.

Megjithëse tubulat seminifere të "grupit me dozë të ulët të Reishi + karbonat litium" treguan atrofi ose degjenerim të lehtë deri në të moderuar, shumica e tubave seminiferë ishin ende të fuqishëm nga spermatogonia në spermatozoidet e pjekur (spermatogonia → spermatocitet primare → spermatocitet sekondare → spermatozoidet sekondare → .

3

Për më tepër, shprehja e gjenit pro-apoptotik BAX, i cili pasqyron apoptozën, në indin e testisit të minjve u rrit gjithashtu shumë për shkak të dëmtimit oksidativ të shkaktuar nga karbonati i litiumit, por kjo rritje mund të kompensohet edhe nga konsumimi i vazhdueshëm i Ganodermës. lucidum.

4

Ganoderma lucidum ndihmon në ruajtjen e numrit dhe cilësisë së spermës.

Studiuesit gjithashtu analizuan numrin dhe cilësinë (mbijetesën, lëvizshmërinë, shpejtësinë e notit) të spermës së miut.Sperma këtu vjen nga "epididymis" midis testisit dhe vas deferens.Pasi spermatozoidi të formohet në testis, ai do të shtyhet këtu për të vazhduar të zhvillohet në spermë me lëvizshmëri reale dhe aftësi fekondimi në pritje të derdhjes.Prandaj, një mjedis i dobët epididymal do ta bëjë të vështirë për spermatozoidet të tregojnë pikat e tyre të forta.

Figura më poshtë tregon se karbonati i litiumit shkakton dëmtim të dukshëm oksidativ në indin epididymal dhe redukton numrin e spermës, mbijetesën, lëvizshmërinë dhe shpejtësinë e notit.Por nëse ka mbrojtje nga Ganoderma lucidum në të njëjtën kohë, shkalla e zvogëlimit dhe dobësimit të spermës do të jetë shumë e kufizuar apo edhe krejtësisht e paprekur.

5 6 7 8

Sekreti i Ganoderma lucidum për të mbrojtur virilitetin e meshkujve qëndron tek “antioksidimi”.

Ekstrakti etanolik i trupave frutorë Ganoderma lucidum i përdorur në eksperiment përmbante polifenole (20,9 mg/mL), triterpenoidë (0,0058 mg/mL), polisaharide (0,08 mg/mL), aktivitet total antioksidant ose aftësi për të pastruar radikalet e lira DPPH (88,8). %).Ky aktivitet i shkëlqyer antioksidues konsiderohet nga studiuesit si një nga arsyet kryesore për ekstraktin etanolit të Ganoderma lucidum për të mbrojtur indet testikulare dhe epididymale dhe për të ruajtur spermatogjenezën dhe lëvizshmërinë e spermës.

Në jetën reale, shpesh dëgjojmë se gratë infertile për një kohë të gjatë mbeten shtatzënë pasi kanë marrë Ganoderma lucidum për një periudhë kohore, që do të thotë se Ganoderma lucidum mund të bëjë diçka për mitrën, vezoret ose sistemin endokrin të grave;tani ky studim tregon se Ganoderma lucidum mund të përfitojë edhe sistemin riprodhues të meshkujve.

Me ndihmën e Ganoderma lucidum, nëse një çift përpiqet të riprodhojë pasardhësit e tyre, ata patjetër do të marrin dyfishin e rezultatit me gjysmën e mundimit.Nëse ata nuk e konsiderojnë pjellorinë, por ndjekin vetëm kënaqësinë konsensuale, shkëndija e dashurisë me ndihmën e Ganoderma lucidum duhet të jetë më e shkëlqyer.

[Shënim] Vlera P e grupit të karbonatit të litiumit në grafikët është nga krahasimi me grupin e shëndetshëm dhe vlera P e dy grupeve Ganoderma lucidum është nga krahasimi me grupin e karbonatit të litiumit, * P < 0.05, ** * P < 0,001.Sa më e vogël të jetë vlera, aq më i madh është ndryshimi në rëndësi.

Referenca
Ghazal Ghajari, etj.Lidhja midis toksicitetit testikular të shkaktuar nga Li2Co3 dhe efektit mbrojtës të Ganoderma lucidum: Ndryshimi i shprehjes së gjeneve Bax & c-Kit.Qelizë indore.tetor 2021;72:101552.doi: 10.1016/j.tice.2021.101552.

FUND

9

★Ky artikull është botuar nën autorizimin ekskluziv të autorit dhe pronësia i përket GanoHerb.
★Mos ribotoni, ekstraktoni ose përdorni veprat e mësipërme në mënyra të tjera pa autorizimin e GanoHerb.
★Nëse vepra është autorizuar për t'u përdorur, ajo duhet të përdoret brenda fushës së autorizimit dhe duhet të tregohet burimi: GanoHerb.
★GanoHerb do të hetojë dhe vendosë përgjegjësitë ligjore përkatëse të atyre që shkelin deklaratat e mësipërme.
★ Teksti origjinal i këtij artikulli është shkruar në kinezisht nga Wu Tingyao dhe është përkthyer në anglisht nga Alfred Liu.Nëse ka ndonjë mospërputhje midis përkthimit (anglisht) dhe origjinalit (kinezisht), origjinali kinez do të mbizotërojë.Nëse lexuesit kanë ndonjë pyetje, ju lutemi kontaktoni autorin origjinal, znj. Wu Tingyao.


Koha e postimit: Korrik-14-2022

Na dërgoni mesazhin tuaj:

Shkruani mesazhin tuaj këtu dhe na dërgoni
<